Κτηματολόγιο

ktimatologio

Περιεχόμενα Σελίδας

  • Το κτηματολόγιο είναι μια πλήρης καταγραφή όλων των ακινήτων και των δικαιωμάτων (εγγραπτέων) πάνω σ΄αυτά σε όλη τη χώρα, με σκοπό την προστασία και την κατοχύρωσή τους.
  • Την 01/12/2018 το γραφείο Geomatic-engineering ανέλαβε μετά την υπογραφή του συμφωνητικού με τον ανάδοχο του κτηματολογίου την κτηματογράφηση των πυκνοδομημένων οικιστικών συνόλων των οικισμών : Αρχαίας Κορίνθου – Κανταρέ Κοράκου – Αναπλογά – Εξαμίλια – Κάτω Εξαμίλια – Κοσμάς – Πάτημα – Ξυλοκέριζα – Κεγχριές – Άγιος Δημήτριος – Θυμαριώνα – Αγία Παρασκευή – Κυρά Βρύση – Ίσθμια – Άρης – Καλαμάκι Κάβος – Παλαιο Καλαμάκι – Παράδεισος – Γαλότα – Μύτικας – Άγιος Χαράλαμπος .

 


 


Στις 17/12/2018 ξεκίνησε η προθεσμία υποβολής εμπρόθεσμων δηλώσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, για τα ακίνητα στο υπόλοιπο  της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Στους Καλλικρατικούς Δήμους: Α) ΝΕΜΕΑΣ Β) Από τον Δήμο ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΑΝΩ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΔΕΝΔΡΟΥ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΖΕΜΕΝΟΥ, ΘΑΛΕΡΟΥ, ΘΡΟΦΑΡΙΟΥ, ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΚΑΤΩ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΚΟΡΦΙΩΤΙΣΣΗΣ, ΛΑΓΚΑΔΑΙΙΚΩΝ, ΜΑΝΝΑΣ, ΜΕΣΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΝΕΩΝ ΒΡΥΣΟΥΛΩΝ, ΞΑΝΘΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΑΝΑΡΙΤΙΟΥ, ΠΕΛΛΗΝΗΣ, ΠΥΡΓΟΥ, ΡΕΘΙΟΥ, ΡΙΖΗΣ, ΣΟΦΙΑΝΩΝ και ΣΤΥΛΙΩΝ Γ) Από τον Δήμο ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙΟΥ, ΣΟΥΛΗΝΑΡΙΟΥ, ΣΤΙΜΑΓΚΑΣ και ΧΑΛΚΕΙΟΥ Δ) Από τον Δήμο ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΑΓΙΟΝΟΡΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΑΘΙΚΙΩΝ, ΓΑΛΑΤΑΚΙΟΥ, ΚΑΤΑΚΑΛΙΟΥ, ΚΛΕΝΙΑΣ, ΚΟΡΦΟΥ, ΚΟΥΤΑΛΑ, ΣΟΛΟΜΟΥ, ΣΟΦΙΚΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΙΟΥ και ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ Ε) Από τον Δήμο ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ο προ-καποδιστριακός ΟΤΑ: ΠΙΣΙΩΝ ΣΤ) Από τον Δήμο ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΦΕΝΕΟΥ, ΑΣΠΡΟΚΑΜΠΟΥ, ΒΕΛΙΝΗΣ, ΓΚΟΥΡΑΣ, ΓΟΝΟΥΣΣΗΣ, ΔΡΟΣΟΠΗΓΗΣ (ΜΠΑΣΙΟΥ)*, ΚΑΙΣΑΡΙΟΥ, ΚΑΛΙΑΝΩΝ, ΚΑΣΤΑΝΕΑΣ, ΚΑΤΩ ΤΑΡΣΟΥ, ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ, ΚΛΗΜΕΝΤΙΟΥ, ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ, ΚΥΛΛΗΝΗΣ (ΜΠΟΥΖΙΟΥ)*, ΛΑΛΙΩΤΟΥ, ΛΑΥΚΑΣ, ΜΑΤΙΟΥ, ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΛΤΟΥ, ΜΕΣΙΝΟΥ, ΜΙΚΡΟΥ ΒΑΛΤΟΥ, ΜΟΣΙΑΣ, ΜΠΟΖΙΚΑ, ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΟΥ, ΣΟΥΛΙΟΥ, ΣΤΕΝΟΥ, ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ, ΤΙΤΑΝΗΣ, ΦΕΝΕΟΥ και ΨΑΡΙΟΥ.

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές λήγει στις 29-11-2019.Στις 12/11/2018 ξεκίνησε η προθεσμία υποβολής εμπρόθεσμων δηλώσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων των προκαποδιστριακών Δήμων Αγίων Θεοδώρων και Λουτρακίου – Περαχώρας και στις Κοινότητες Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων, Ξυλοκερίζης και Ισθμίας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων λήγει  στις 30/09/2019 .

Η υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική από το Νόμο.

Έναρξη υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας απο 12 Νοεμβρίου 2018 για τις εξής περιοχές: 

Δ.Κ. Εξαμιλίων (Εξαμίλια , Κάτω Εξαμίλια , Κοσμάς , Πάτημα)

Τ.Κ.Ξυλοκέριζας (Ξυλοκέριζα , Άγιος Δημήτριος , Θυμαριώνα , Αγία Παρασκευή , Κεγχριές)

Δ.Κ.Ισθμίας (Ίσθμια , Κυρά Βρύση , Μύτικας , Άρης , Καλαμάκι , Κάβος , Παλαιό Καλαμάκι , Παράδεισος , Γαλότα , Άγιος Χαράλαμπος)

Δ.Κ.Λουτρακίου Περαχώρας ( Λουτράκι , Λειβαδάκι , Ποσειδωνία , Γέφυρα Ισθμού , Ειρήνη , Νέα Πολιτεία , Καλλιθέα , Δροσοπηγή , Όαση , Φλάμπουρο ,

Σκάλωμα , Σκαλωσιά , Μυλοκοπή , Στέρνα , Λάκα Ζέζα , Λίμνη Βουλιαγμένης , Ασπρόκαμπος , Περαχώρα , Αλκυώνα – Στραβά )

Δ.Κ.Αρχαίας Κορίνθου ( Αρχαία Κόρινθος , Αναπλογά , Κουτουμάτσα , Κανταρέ , Καραβοστάσι )

Δ.Κ.Αγίων Θεοδώρων ( Άγιοι Θεόδωροι , Καλατζίκι , Νέα Ζωή , Κατσιβίρι , Κόκκινη Σπηλιά , Καλύβιζες , Σουσάκι )Περιοχές στον νομό Κορινθίας που λειτουργεί κτηματολόγιο

Οι περιοχές που λειτουργεί πλήρως το κτηματολόγιο (κόκκινο χρώμα στον συνημμένο χάρτη) είναι :

Νεράντζας , Κοκκωνίου , Βραχατίου , Βοχαϊκού , Ζευγολατιού , Άσσου , Περιγιαλίου , Λεχαίου , ΚορίνθουΥπό κτηματογράφηση περιοχές στον νομό Κορινθίας

Οι περιοχές που βρίσκονται υπό κτηματογράφηση (μπλέ χρώμα στον συνημμένο χάρτη) , δηλαδή έχει ΗΔΗ ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας και αναμένεται η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων είναι :

Βέλου , Ευαγγελίστριας , Πουλλίτσης , Κρηνών , Μπολατίου , Ταρσινών

Κιάτου , Βασιλικού , Διμηνιού , Κάτω Διμηνιού , Μουλκίου , Πασίου

Ξυλοκάστρου , Γελινιάτικων, Ευρωστίνης , Καμαρίου , Καρυάς , Κάτω Λουτρού , Λυκοποριάς , Μελισσίου , Πιτσών , ΣυκέαςΧάρτης κτηματολογίου Κορινθίας

 Δήλωση ιδιοκτησίας

Η δήλωση ιδιοκτησίας (εγγραπτέου δικαιώματος) αποτελεί το βασικό μέλημα κάθε ιδιοκτήτη και είναι πρωταρχικής σημασίας για την σύνταξη του κτηματολογίου.

Όταν η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο τεθεί υπό κτηματογράφηση οι πολίτες έχουν ορισμένο χρονικό διάστημα για να υποβάλουν την δήλωση των ιδιοκτησιών τους.

Έντυπο Δήλωσης Δ1


Τέλος κτηματογράφησης

  • Το σταθερό σκέλος των 35 ευρώ ανά δικαίωμα καταβάλλεται στην αρχή της διαδικασίας κτηματογράφησης κατά την υποβολή της δήλωσης για το εγγραπτέο δικαίωμα επί του ακινήτου.
  • Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ) καταβάλλεται τέλος 20 ευρώ. Το τέλος αυτό καταβάλλεται μόνο αν οι χώροι αυτοί είναι αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν ποσοστό συγκυριότητας στο οικόπεδο και δεν είναι παρακολουθήματα του διαμερίσματος.
  • Ειδικά για τις αγροτικές περιοχές, τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εγγραπτέο δικαίωμα σε περισσότερα του ενός ακίνητα, καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο μόνο εγγραπτέα δικαιώματα, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αυτών. Αυτό ισχύει μόνο τους δικαιούχους δικαιωμάτων κυριότητας και δουλείας.
  • Το μεταβλητό σκέλος του 1‰ καταβάλλεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης.
  • Το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης καταβάλλεται από τους κυρίους ή επικαρπωτές και καθορίζεται σε ποσοστό 1‰ επί της πέραν των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ αξίας του ακινήτου, που θα προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο. Στην περίπτωση συνδικαιούχων οι 20.000€ εξαιρούνται για κάθε έναν συνδικαιούχο.
  • Το μεταβλητό σκέλος αυτό επιμερίζεται στους τυχόν συνδικαιούχους (συγκυρίους ή επικαρπωτή).
  • Σε κάθε περίπτωση ως ανώτατο ύψος του αναλογικού αυτού σκέλους του τέλους κτηματογράφησης ορίζεται το ποσό των 900 ευρώ.

 Σε περίπτωση που το ακίνητο δεν δηλωθεί και φέρεται ως “αγνώστου ιδιοκτήτη” ή έχει δηλωθεί με εσφαλμένα στοιχεία (γεωμετρικά ή ιδιοκτήτη) , μετά την πάροδο της προθεσμίας όπως ορίζεται απο το αρθρο 6 του ν.2664/1998 οι πρώτες εγγραφές γίνονται οριστικές και είτε περιέρχεται στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου είτε παγιώνεται η εσφαλμένη καταχώριση αυτού.Γεωμετρικές μεταβολές

Οι γεωμετρικές μεταβολές που επέρχονται στα κτηματολογικά διαγράμματα οφείλονται είτε σε εγγραπτέες πράξεις που καταχωρίζονται στα κτηματολογικά φύλλα σύμφωνα με το άρθρο 12 και το άρθρο 6 παρ.4 του ν.2664/1998, είτε σε διορθώσεις των γεωμετρικών στοιχείων των γεωτεμαχίων, όπως προβλέπονται από τα άρθρα 18,19 και 20 του ίδιου νόμου. Ειδικότερα, γεωμετρικές μεταβολές επέρχονται με την καταχώριση εγγραπτέων πράξεων που αφορούν σε συνένωση ή κατάτμηση γεωτεμαχίων, σύσταση / τροποποίηση / κατάργηση των χώρων αποκλειστικής χρήσης που ορίζονται κατά τη σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας, σύσταση / τροποποίηση / κατάργηση δουλειών (διόδου, διέλευσης αγωγών – δικτύων κ.λπ.), και σύσταση μεταλλείου (δημιουργία του/των πολυγώνου/ νων του μεταλλείου). Στις προαναφερόμενες περιπτώσεις δεν επέρχεται διόρθωση του περιγράμματος (του ορίου) των γεωτεμαχίων σε σχέση με τη μορφή που αυτά έχουν στα κτηματολογικά διαγράμματα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις εγγραπτέων πράξεων, όπως οι δικαστικές αποφάσεις και οι διοικητικές πράξεις, μεμονωμένες ή διορθωτικές αυτών που κατά την καταχώριση τους διορθώνεται τμήμα ή και όλο το περίγραμμα του γεωτεμαχίου.Διάγραμμα Γεωμετρικών Μεταβολών (ΔΓΜ)

Είναι το διάγραμμα στο οποίο απεικονίζονται οι γεωμετρικές μεταβολές που επέρχονται στα γεωτεμάχια, αποδίδοντας τις κορυφές τους με συντεταγμένες στο σύστημα ΕΓΣΑ87. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η τήρηση και η ενημέρωση των κτηματολογικών διαγραμμάτων, όπως αυτό ορίζεται από το άρθρο 11 παράγραφο 3 του Ν.2664/1998.


Τοπογραφικό διάγραμμα που συνιστά γεωμετρική μεταβολή (συνένωση, κατάτμηση, κάθετες, δουλείες, διόρθωση σφαλμάτων, μεταβολές μεγάλης έκτασης)

(σύμφωνα με ΕΚΧΑ)

1.Τα όρια του γεωτεµαχίου το οποίο αφορά η αίτηση διόρθωσης σφαλµάτων και των όµορων γεωτεµαχίων βάσει των συντεταγµένων του κτηµατογραφικού διαγράµµατος.

2.Τα νέα όρια του γεωτεµαχίου που αφορά η αίτηση διόρθωσης σφαλµάτων όπως αποτυπώθηκαν από τον µηχανικό και υποδείχθηκαν από τον ιδιοκτήτη και τους όµορους ιδιοκτήτες. (Οι υφιστάµενες κορυφές απεικονίζονται στο σχεδιάγραµµα µε την ονοµατολογία του κτηµατογραφικού διαγράµµατος και οι νέες ονοµατίζονται συνεχίζοντας την αρίθµηση).

3.Τα σηµεία τοµής της περιµέτρου του γεωτεµαχίου µε τις πλευρές των όµορων και οι κατευθύνσεις αυτών όπως έχουν αποτυπωθεί στο ύπαιθρο σε απόσταση µέχρι και 20 µ. για τις αγροτικές περιοχές ή 4 -5 µ. για τις αστικές περιοχές ώστε να είναι σαφής η κατεύθυνση του ορίου.

4.Τα όρια των όµορων γεωτεµαχίων βάση των συντεταγµένων των κορυφών τους όπως δίνονται από το κτηµατογραφικό διάγραµµα και όπως διαµορφώνονται από τις κορυφές – πλευρές που µεταβάλλονται, έτσι ώστε να φαίνονται οι τελικές – συνολικές ιδιοκτησίες.

5.Πίνακας συντεταγµένων των νέων κορυφών γεωτεµαχίου στο σύστηµα ΕΓΣΑ 87. Τα µήκη των πλευρών του νέου γεωτεµαχίου.

6.Τα κτίσµατα και οι µόνιµες κατασκευές όπως έχουν αποτυπωθεί από τον Μηχανικό.

7.Αναγραφή των ΚΑΕΚ στις ιδιοκτησίες που απεικονίζονται.

8.Πίνακας αρχικών εµβαδών του γεωτεµαχίου που αφορά η αίτηση και των όµορων του όπως δίνονται στο κτηµατογραφικό διάγραµµα και των τελικών εµβαδών των γεωτεµαχίων όπως προκύπτουν µετά τις αλλαγές.

9.Ο Μηχανικός είναι σκόπιµο να ελέγχει και να αναγράφει επί του τοπογραφικού διαγράµµατος, αν η απόκλιση του εµβαδού που αναφέρεται στον τίτλο µε το εµβαδόν που προκύπτει από την ενηµέρωση του διαγράµµατος εµπίπτει στα ανεκτά αποδεκτά όρια που προσδιορίζονται από τις τεχνικές προδιαγραφές του Ε.Κ.

10.Υπογεγραµµένη δήλωση επί του τοπογραφικού διαγράµµατος του αιτούντος την διόρθωση και των επηρεαζόµενων ιδιοκτητών ότι έλαβαν γνώση και συµφωνούν µε τις αλλαγές που παρουσιάζονται στο σχέδιο, µε τα νέα µεταξύ τους όρια, τις νέες διαστάσεις και τα νέα εµβαδά των ιδιοκτησιών τους όπως θα καταχωριστούν στην χωρική βάση του Εθνικού Κτηµατολογίου.

11.Υπογραφή και σφραγίδα του συντάξαντα µηχανικού.

12.Υπόμνημα συμβολισμού.

 

 Το τεχνικό γραφείο Geomatic-engineering αναλαμβάνει πλήρως την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας – δικαιώματος σας και την ορθή αποτύπωση του ακινήτου σας με συντεταγμένες.Συνήθεις ερωτήσεις (faq)

Θα πρέπει να συνταχθεί και να υποβληθεί μαζί με την δήλωση ιδιοκτησίας και τοπογραφικό με συντεταγμένες;

Απαραίτητο και απαιτητό είναι μόνο όταν για το ακίνητο δεν υπάρχουν τίτλοι.

Τι προβλήματα θα προκύψουν αν δεν υποβάλλω τοπογραφικό με συντεταγμένες;

Το πιο σύνηθες είναι ο λάθος εντοπισμός και εσφαλμένα όρια. Αν δεν γίνει αντιληπτό στις αναρτήσεις τότε απαιτείται διόρθωση με κόστος πολλαπλάσιο ενός τοπογραφικού.

Μπορώ να κάνω την δήλωση μόνος μου;

Η δήλωση ιδιοκτησίας είναι πολύ σημαντική, μπορεί να είναι εύκολη αλλά και πολυσύνθετη. Αν δεν είστε σίγουροι ζητήστε βοήθεια μόνο απο μηχανικό.

Πότε και πού θα πρέπει να κάνω την δήλωση ιδιοκτησίας;

Η δήλωση ιδιοκτησίας υποβάλλεται στα αρμόδια γραφεία κτηματογράφησης της περιοχής που εντάσσεται σε ορισμένη χρονική περίοδο που ανακοινώνεται απο τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και απο την επίσημη σελίδα του κτηματολογίου.

Απο τι εξαρτάται το κόστος ενός τοπογραφικού με συντεταγμένες;

Το κόστος ενός τοπογραφικού εξαρτάται από την έκταση - σχήμα του ακινήτου, την κλίση του εδάφους, την κάλυψη από φυτά-δέντρα, την λεπτομέρεια που απαιτείται καθώς και την χρήση που αυτό προορίζεται. Επίσης η έρευνα συμβολαίων, απαλλοτριώσεων, σχεδίων πόλεως-οικισμού, γενικών πολεοδομικών σχεδίων και γενικότερα του θεσμικού πλαισίου που υπάγεται το ακίνητο είναι καθοριστικά για το συνολικό κόστος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχετικές Υπηρεσίες